MEDIA RESOURCES

Contact:

Alan Rindlisbacher
Director of Marketing

 

Logos

Download our Logo

Publications

Foundation Magazine

 

University of Utah Health Care's South Jordan Health Center Opens

Jan. 24, 2012

The South Jordan Health Center, the University of Utah's largest off-campus medical facility, officially opened its doors with a ribbon cutting ceremony on Jan. 18, 2012. The 208,000-square-foot facility is located in the heart of the Daybreak community in South Jordan, Utah and brings much-needed healthcare services to the southwest portion of the Salt Lake Valley. Layton Construction Co., Inc. was the contractor for the project, which was designed by Dixon and Associates.

The facility offers primary, emergency and specialty care services and features a stand-alone emergency department (one of two in the state of Utah, the other of which was also constructed by Layton), AirMed helicopter transport, a full-service pharmacy, in-house branches of the Huntsman Cancer Institute and the Moran Eye Center, a cafe, espresso bar, and a large conference room with amenities suitable for banquets, seminars and educational trainings. It is one of the first health care facilities in the state of Utah to feature self-check-in kiosks to cut down on wait time and increase patient privacy. Once it reaches full capacity, the medical center will employ 400 physicians and staff. The health center sits on 10 acres, with an additional 50 acres set aside for future expansion of the medical campus.

Designed with efficiency and sustainability in mind, the South Jordan Health Center is seeking a LEEDĀ® Gold certification from the U.S. Green Building CouncilĀ®. Ninety percent of building waste materials were recycled, diverting hundreds of tons of aluminum, concrete, insulation and steel away from the landfill. Natural daylighting was incorporated into the facility as much as possible. A high-performance glazing system and gradient frit were used on the facility's exterior windows to reduce the amount of solar heat gain while maintaining the beautiful mountain views. Additionally, the design of the facility includes skylights, high ceilings, wide corridors and an open layout to take advantage of natural light.

# # #